donderdag 8 februari 2007

Ieder zijne meug..

De derde in rij zijnde, pen ik hier even mijn impressies neer over OnS pleintje, het Marnixplein.
Het krijgt dan ook de zeer logische titel : "Impressies, het Marnixplein", mee!

Op wandelafstand van de Groenplaats bevindt zich op het einde van de Nationalestraat het Marnixplein. Het grootse plein waarop wel 8 straten uitgeven, baadt zich in een Parijs sfeertje. Pal in het midden deint de grote gedaante van Neptunus op in de vorm van een bombastisch stenen standbeeld. De auto’s komen langs alle kanten en rijden vluchtig rondjes rond Neptunus heen. Hijzelf blijft statig staan en kijkt haast goedkeurend toe hoe de Antwerpenaren zich haastig voortbewegen.

Op het plein staat een allegaartje van huizen. Verouderde flatjes en verlaten panden prijken er naast knappe herenhuizen en modieuze restaurantjes. Het plein heeft iets mondiaals. Een Aziatisch restaurant wisselt zich af met een Italiaan, een tapasbar buurt met een Vlaamse taverne. Iedereen vindt er wel zijne meug.

De buurt rond het Marnixplein straalt dan weer iets artistiek uit. Vlakbij bevindt zich het mooie Raamtheater en ook de Jazz studio is slechts een steenworp veraf. Op het plein zelf sieren ook enkele designshops het straatbeeld. Originele meubelen en flitsende lampen zijn er in veelvoud te bezichtigen achter grote, blinkende etalages.

Het plein is de habitat van een mengelmoes aan mensen. Alle kleurtjes, leeftijden en geslachten zijn er vertegenwoordigt. Studentes op gekleurde fietsjes rijden er vrolijk tussen snelle grote auto’s die op hun beurt weer plaats ruimen voor oude voitures.

Het Marnixplein heeft een locatie om ‘U’ tegen te zeggen. Als je in 1 van de zijstraten tuurt, zie je in de verte de rustige, kabbelende Schelde voorbijstromen. Een andere zijstraat geeft dan weer zicht op het museum van Schone Kunsten. De hippe Nationalestraat geeft uit op het Marnixplein die de Antwerpenaar op haar beurt weer verder naar het hautaine Zuid leidt. Het plein is ook erg makkelijk te bereiken met de tram. Vanop de Groenplaats kan je tram 4 of 8 nemen en na slechts 3 haltes bereik je al het mooie Marnixplein. Zeker een bezoekje waard!

Geen opmerkingen: