vrijdag 6 april 2007

Allemaal goed en wel, maar wat betekent dat standbeeld nu eigenlijk?

Eigenlijk is het verhaal van het standbeeld op het midden van de MARNIXplaats redelijk ironisch. Zoals jullie in mijn vorige post konden lezen, heeft burgemeester Marnix Antwerpen toch meer kwaad dan goed gedaan. Het was eigenlijk zijn schuld dat de Schelde afgesloten werd en dat er tol betaald moest worden. Het standbeeld 'Schelde Vrij' werd eind 19de eeuw gebouwd om te gedenken dat de Schelde tolvrij was gemaakt. Zie je de paradox? Een standbeeld om de vrijmaking van de Schelde te vieren op het plein van de man wiens schuld het was dat de Schelde in de eerste plaats gesloten werd? Maar ach ja, enige ironie is nu eenmaal nodig in het leven.

Toen de schelde vrijgemaakt werd organiseerde de stad Antwerpen een wedstrijd waarbij de deelnemers een ontwerptekening moesten indienen. Architect J.J. Winders won. Hij had al het hotel Keizershof aan de De Keyserlei gebouwd en zou later samen met F. Van Dijck het Museum voor Schone Kunsten ontwerpen.

Het beeld wordt ook wel Neptunus genoemd omdat bovenop de zuil de Romeinse god van water en zee staat. Twee leeuwen onderaan de zuil symboliseren de bevrijding.

En dan nog één keer over die ironie: als je het standbeeld langs achter in detail gaat bestuderen, zie je dat ook een portret van Marnix het standbeeld siert. Een kleine wraakactie van de beeldhouwer of eerder een late herkenning? Wie zal het zeggen...

Geen opmerkingen: