woensdag 4 april 2007

Neptunus uit kalfsvet

Toen we een paar weken geleden onze eerste quotes op de Marnixplaats gingen afnemen, kregen we ook een interessante tip van een enthousiaste voorbijgangster. Ze vertelde ons namelijk dat haar slager het standbeeld 'Schelde vrij' in kalfsvet had nagemaakt en dat dat beeld in de etalage van zijn slagerij prijkte. Niet echt meteen iets voor ons filmje of radioreportage, maar wel ideaal voor onze blog!

Slager Paul Bocklandt, uit de Verschansingsstraat in Antwerpen, is met de kopie van Schelde Vrij niet aan zijn proefstuk toe. Zijn oorspronkelijke plan was om het museum van Schone Kunsten, op een boogscheut van zijn slagerij, in rundsvet na te maken. Maar omdat dat wegens de honderden details en grote hoogte bijna onmogelijk bleek, keek hij de andere kant op en zag daar de bekende toren De Waterpoort, op het Zuid. Met een overschot rundsvet begon hij te beeldhouwen en enkele weken later was zijn kopie klaar. Het resultaat was verbluffend realistisch en de positieve reacties, inclusief een bezoekje van ATV, bleven dan ook niet lang uit.

De beeldhouwmicrobe had hem nu echt te pakken. Aan de hand van enkele foto's begon hij te werken aan een kopie van het standbeeld van Neptunus, op de Marnixplaats. Dat resultaat is nu ook te bewonderen in de etalage van zijn slagerij. Geïnteresseerden moeten wel snel zijn: Bocklandt gebruikte voor dit beeld namelijk een ander soort vet, waardoor het beeld langzaam maar zeker aan het wegsmelten is.











Het echte standbeeld & de vetsculptuur van Bocklandt

Foto's: Melinda Van Dam
Tekst: Maarten Gorissen

Geen opmerkingen: