vrijdag 6 april 2007

Allemaal goed en wel, maar wie was Marnix eigenlijk?

We houden jullie nu al een paar maanden op de hoogte van wat er allemaal op de Marnixplaats gebeurt, maar wie was Marnix eigenlijk? Uit een kleine rondvraag die we op de Marnixplaats zelf hielden, bleek dat zelfs bewoners van de Marnixplaats niet altijd wisten wie hij eigenlijk was. Vandaar deze korte samenvatting van zijn leven. Een verhaal over een Antwerpse burgemeester die geliefd, gehaat en vervolgens vergeven en... vergeten? werd.

Het kortstondige burgemeesterschap van Antwerpen was slechts één van de vele politieke opdrachten van de geboren Brusselaar Filip van Marnix van Sint-Aldegonde, die voor de rest niets met Antwerpen te maken had. Dat hij desondanks één van de meest bekende burgemeesters uit de vorige eeuwen is geworden, is eerder te danken aan het cruciale tijdstip van zijn ambtstermijn.

Aangesteld in november 1583 door zijn vriend Willem Van Oranje, voor wie hij sinds 1571 netelige opdrachten uitvoert, moet Marnix Antwerpen uitbouwen als bruggehoofd van het opstandige Noorden tegen de Spaanse overheerser Filips Wanneer die echter één jaar Alexander Farnese stuurt om de zuidelijke Nederlanden opnieuw te onderwerpen, blijkt dat Marnix eerder diplomaat dan militair is. Hij kan niet verhinderen dat het Spaanse leger de stad in de tang neemt, en na dertien maanden beleg, als de voedselvoorraad bijna op is, tekent Marnix op 17 augusts 1585 te Beveren-Waas de overgave van Antwerpen. Brussel en Mechelen zijn eerder al gevallen.

Duizenden Antwerpenaars hebben dan al de wijk genomen naar het Noorden en met de vooraanstaande politieke en culturele rol van de Scheldestad is het voorlopig amen en uit. Marnix gaat in ballingschap en slijt zijn levensavond met het schrijven van psalmberijmingen. Ook het Nederlandse volkslied het Wilhelmus wordt aan hem toegeschreven. Eind 1598 sterft hij te Leiden, slechts 58 jaar oud.

Geen opmerkingen: