dinsdag 8 mei 2007

Leve de wetenschap!

Van onze redactrice Leslie. Binnekort in Libelle, nu al op uw blog!

--- Er is weer hoop voor Alzheimerpatiënten! Een nieuwe Amerikaanse studie heeft aangetoond dat geheugenverlies ongedaan kan gemaakt worden! Om tot deze resultaten te komen, gebruikten de onderzoekers testmuizen. Eerst werden de beestjes onderworpen aan moeilijke taken waardoor ze hersenschade opliepen. Daardoor konden de diertjes na een tijdje hun taken niet meer tot een goed einde brengen.

Onderzoekers plaatsten de muizen met hersenschade in een stimulerende omgeving met speelgoed en loopradjes. De muizen kregen ook speciale medicatie toegediend. Na de behandeling konden de muizen wonder boven wonder weer hun taken juist uitvoeren. De therapie had er dus voor gezorgd dat de muizen zich opnieuw konden herinneren hoe ze de taken moesten uitvoeren. De herinneringen waren dus niet uitgewist, maar enkel even ontoegankelijk gemaakt.

Bovendien kon de muizen ook snel nieuwe dingen aangeleerd worden.
Hoewel de resultaten nog niet direct vertaald kunnen worden naar mensen, zorgt het onderzoek wel voor nieuwe, belangrijke bevindingen! Een stimulerende omgeving én de juiste medicatie, kunnen dus helpen om dementie verlichten en geheugenverlies ongedaan te maken!

Geen opmerkingen: