donderdag 17 mei 2007

Belgium: 12 points

Ik weet het, ik heb gefaald. Mijn voorspelling in mijn vorige post is dan toch niet uitgekomen. De Oekraïense travestiet Verka Serduchka (die met haar vermogen van €20 miljoen één van de rijkste artiesten van de voormalige Sovjet-Unie is) ging niet met het goud, maar met het zilver naar huis. Aan haar pakje te zien had ze dit misschien wel zelf verwacht?

Eerste werd de Servische Marija Šerifovic. Niet meteen de mooiste verschijning van de avond, maar misschien wel met het mooiste nummer. 'Molitva' (gebed) viel op door zijn eenvoud. Zo moeilijk was dat ook weer niet, tussen de vampieren van Zwitserland, de opgefokte etno-trance van Georgïe en de bubblegum-stewardessen van Engeland (foto) . En ja de Oost-Blok landen stemden weer op elkaar. Maar moeten we daar weer over zeuren? België stemde óok op die landen! Welke Belgen doen dat dan? Moeten we hen misschien gaan opjagen en met z'n allen verbannen naar Moldavië? Oké de 12 punten voor Turkije werden waarschijnlijk uitgedeeld door de Turkse gemeenschap in België. Maar waarom kreeg de Duitse jazz-zanger Roger Cicero bijvoorbeeld geen enkel punt van ons?

De Duitse krant Bild telde de punten die alle West-Europese landen gaven samen en kwam tot de conclusie dat de punten van die landen dezelfde waren als die van het eindklassement. Met andere woorden: heel West-Europa stemde ook gewoon lekker voor het Oost-Blok.

Misschien zijn de Oost-blok-landen gewoon wel beter? Daar denken we natuurlijk liever niet aan. We schreeuwen liever moord en brand, terwijl we beter de hand in eigen boezem zouden steken. The Krazy Mess Groovers? 30 jaar geleden kon dit misschien een hit worden in een ondergrondse happy-disco scene, tenminste als de zanger niet zo vals zong als 'Sexyfire' dat in Helsinki deed. Kate Ryan? De stem zat goed, het liedje was er maar de act trok op niks. Degene die die roze microfoons van stal heeft gehaald, díe moet naar Moldavië verbannen worden!

En trouwens, waarom heeft België die overwinning nu nodig? Als je ziet dat Servië er zich na jaren van oorlog terug in de bewoonde wereld mee kan smijten, waarom kunnen we hen dat dan niet gunnen? Daarbij, volgend jaar is Vlaanderen terug aan de beurt. Eddy Wally naar Belgrado? Let's hope so! 'Geweldig, onvoorstelbaar!'. Een liedje in het Russisch, Engels en Frans? Voor the Voice of Europe geen enkel probleem! Belgium 12 points?

Geen opmerkingen: